Gratis Community

Column 4: Voeding

epigenetica gezondheid voeding Aug 19, 2022

Ik zag een reclame spotje van de LIDL waarin zij staan voor het promoten van een gezonde levensstijl. Daarom doen ze de sigarettenverkoop in de ban. Dit heeft verder niks te maken met het meeliften op de WOKE golf, teruglopende winstmarge, strengere regelgeving en de aangekondigde verbanning uit supermarkten. Nee, LIDL neemt stelling in en wil een boegbeeld zijn voor een gezonde levensstijl.

Misleiding

Dit klinkt voor de bühne natuurlijk helemaal super, maar een claim die een supermarkt keten helemaal niet kan doen zonder zichzelf totaal belachelijk te maken.

Uiteraard ben ik tegen overheids betutteling en moet iedereen zijn eigen keuzes maken, maar waar het mij altijd wringt is; bewuste misleiding

Zolang supermarkten het toestaan dat fabrikanten de klant mag misleiden met verpakkingen, claims, mooie verhaaltjes en er over producten totaal geen openheid en transparantie wordt gegeven… is het staan voor een ‘gezonde levensstijl’ nogal een lege kreet.

Tabak heeft tegenwoordig één van de eerlijkste verpakkingen, toch voor vele geen reden om het niet meer te kopen. Ik denk dat het ook geen publiek geheim is dat alle labels op verpakkingen geen waarde hebben. Je kan er zomaar van alles op plakken. Je zet een aardbei op de verpakking zonder dat er echte aardbeien in zitten.

Labels

Zo zag ik vanmorgen het groene logo met ‘weidemelk’ op een pakje boter. Uiteraard met een groene kleur, want iesss natoer. Dit logo zegt eigenlijk heel weinig. Een gemiddeld persoon denkt ‘oh dit is gemaakt van koeienmelk die lekker buiten grazen, dus zal wel beter zijn dan een pakje zonder dit logo’.

Maar je mag dit logo er op plakken als de koeien 120 dagen per jaar buiten komen, maar dat wil niet zeggen dat zij geen vetmest voer krijgen met mais, tarwe en soja. Ook zegt het niks over kunstmest, bestrijdingsmiddelen en medicijngebruik. Dus eigenlijk bedenk je een ‘logootje’ om je product meer ‘waarde’ te geven, want er zijn maar weinig boeren die hun koeien 365 dagen per jaar binnen laten staan. Je creëert extra waarde op de onwetendheid van klanten. Niet echt Woke.

Zo zou ik eigenlijk de meeste producten wel langs kunnen gaan.

Als we echt een gezondere levensstijl willen promoten, zou LIDL zichzelf out of business woken. Niet echt realistisch natuurlijk, maar we kunnen de vraag naar betere producten wel verhogen door het perspectief op eten eens onder de loep te nemen.

Calorie = calorie bullshit

We zien eten nu vaak als een soort verrijkte brandstof. Calorieën zorgen voor de nodige energie en daar doen fabrikanten nog wat vitamines bij en blijven in leven.

Als je dan maar niet teveel calorieën eet, dan word je niet dik en als je af wilt vallen moet je minder calorieën eten. Waar er van uit gegaan wordt dat een calorie een calorie is. Deze simplistisch kijk op eten is onderdeel van onze gezondheidscrisis.

Hiermee roepen ‘experts’ min of meer dat je alles uit de supermarkt kan eten, als je maar binnen je calorieën behoefte blijft. Als je af wilt vallen, eet je gewoon wat minder. Voedings experts, diëtisten, fit fluencers profiteren hier van de onwetendheid van de klant en voeden de gezondheidscrisis. Enerzijds om aan te nemen dat een ‘gezond gewicht’ gelijk staat aan ‘gezondheid’, maar ook door mensen het idee te geven dat ze zo simpel zijn als een emmer.

Je eet tot je emmer vol is. Eet je tot het randje, dan blijf je op een gezond gewicht. Eet je meer en het emmertje stroomt over, dan word je dikker. Eet je veel minder dan wat er in de emmer past, maar je valt helemaal niet af en je voelt je kut, ja dit is dan je eigen schuld.

Het doet soms pijn als ik mensen hoor praten over ons wonderbaarlijke bestaan, het lichaam waarin we het leven mogen ervaren en voelen. Het helpt soms met het relativeren van je problemen als je de aarde vanuit de ruimte zou bekijken, maar het zou ook helpen als je je eigen lichaam onder een microscoop zou kunnen bekijken.

 

Perspectief op ons lichaam

Als je toch zou kunnen zien dat we uit allemaal samengebonden atomen bestaan, dat deze miljarden cellen vormen, dat deze cellen onze unieke genetische code bevatten. Deze DNA code is uitgestrekt bijna 2 meter lang!! Vermenigvuldig dat met de hoeveelheid cellen die je hebt, hoe fucking bizar?

Het lezen van deze computercode wordt gedaan door onze genen. Daar hebben we er bijna 23.000 van. Dat zijn er niet veel meer dan een vliegje. Waarom zijn we dan wel iets complexer dan een vliegje? EPIGENETICA.

EPI betekent ‘boven’… boven onze genetica. Oftewel; onze genen anticiperen op ons gedrag in onze leefomgeving. Alles wat je eet, drinkt, denkt, ademt of doet heeft invloed op hoe jouw genen, jouw unieke code lezen. Door je gedrag bepaal je het chemische signaal naar de genen en die kiest vervolgens welke eiwitten er gebouwd moeten worden. Deze eiwitten vormen vervolgens je weefsel.

Verander je het signaal en je verandert letterlijk je weefsel en daarmee hoe je er uit ziet, hoe je je voelt en hoe je gezondheid er voor staat. In mijn vorige mails had ik het al over hoe je gedachten dit deden, maar naast onze gedachten is er nog een hele ‘directe communicator’: voeding.

Voeding geeft zonder een tussenpersoon, informatie over onze leefomgeving en heeft daardoor directe invloed op onze gen expressie. Onderzoek met muizen liet zien dat door simpelweg de mix aan voeding te veranderen, ze letterlijk ziekte of gezondheid konden promoten in muizen. Ze ontdekten dat met een simpele mix aan vitamines ze het gewicht en gedrag konden bepalen, maar ook ziektes konden behandelen.

Deze nieuwe gen expressie gaven ze door aan hun babies. Dus door het veranderen van de voeding, werden kleine muisjes geboren met een beter genprofiel. Ze hebben nog steeds dezelfde unieke DNA, maar ze gaven een ander signaal naar de genen, waardoor je een andere expressie krijgt.

 

Je bent wat je eet, maar dan echt

We hebben het belang van eten gigantisch onderschat. Je bent wat je eet, zeiden ze altijd, maar je lichaam is dus letterlijk een afspiegeling van wat je eet. Van je haar, je huid, je zicht, je mobiliteit, je atletisch vermogen, je intelligentie, je schoonheid…. Alles is grotendeels het resultaat van de kwaliteit van de voeding in je familie.

Het concept van gen-gezondheid is ook simpel: genen werken en adapteren prima, totdat het onmogelijk is gemaakt om te werken. Genen adapteren op het leven met een normale eb en vloed beweging, maar kunnen niet meer goed functioneren door twee categorieën: toxine overload en nutriënten tekort.

Als we dan heel eerlijk naar het assortiment van LIDL kijken, dan kun je stellen dat er misschien 95% overblijft in het promoten van gen-gezondheid. De meeste producten bevatten geen nutriënten. De afwezigheid van nutriënten wordt gemaskeerd door kunstmatige vitamines, maar door de afwezigheid van nutriënten heeft een product geen smaak. Het gebrek aan smaak wordt gemaskeerd door kunstmatige toevoegingen zoals geur, kleur en smaakstoffen, maar ook een berg aan E-nummers.

Naast de afwezigheid van nutriënten, bevatten de meeste producten toxines. Toxines die je op kleine schaal best kunt verwerken, maar als het in elk product zit die je gebruikt, zal de overload aan toxines een enorme belasting zijn voor je lichaam en zal dit je gen-expressie negatief beïnvloeden. 

Veel groente en fruit bevatten veel minder nutriënten dan 70 jaar geleden. Dit komt omdat we het onder kunstmatige en fastfood omstandigheden groeien. Het wordt gekweekt, genetisch gemodificeerd, ondergespoten met giftige pesticiden en herbiciden, kunstmest, kunstlicht etc.

 

Ziekte/klachten los je niet op met focus op hoeveelheid calorieën. 

Dat zoveel mensen darmproblemen hebben, auto immuunziektes ontwikkelen, voedsel allergieën hebben en breinproblemen krijgen zoals depressies, parkinson, dementie, leer- en gedragsproblemen… heeft niet zoveel met ‘de hoeveelheid calorieën’ te maken, maar met de overload aan toxines en gebrek aan organische nutriënten. 

Pesticiden doden alle micro-organismen in de bodem, maar vervolgens ook in onze darmen. We bestaan niet alleen uit miljarden cellen, maar ook nog eens uit triljoenen micro-organismen. ER LEVEN TRILJOENEN MICROORGANISMEN IN JOUW LICHAAM. Haha hoe vet? Je bent een fucking ecosysteem op zich zelf. Ook wel microbiome genoemd, deze microscopische monsters worden ook wel bacteriën, virussen en fungi genoemd.

Zij bepalen onder andere hoe we ons eten verwerken, maar bemoeien zich letterlijk met onze gen expressies. Dus we doden niet alleen het ecosysteem in onze leefomgeving, maar letterlijk ook in onszelf.

Het steriliseren van jezelf met alle consequenties van dien, maar pesticiden hebben ook negatieve invloed op je darmwand. Je darmwand zou zo strak moeten zijn dat er alleen maar water en nutriënten door heen kunnen. Door pesticiden wordt je darmwand alsmaar losser, waardoor er makkelijk onnatuurlijke substanties door heen kunnen. 

Als je dan ook nog een hoeveelheid toxines naar binnen werkt via cosmetische producten of kunstmatige voedingswaar, dan heeft je immuunsysteem een dagtaak aan het tegenhouden van deze tsunami. Naja je ziet om je heen, dat ons collectieve immuunsysteem aan het falen is. Door ons eigen gedrag.

Kun je nog zo goed ‘op gezond gewicht’ zijn en binnen je calorie behoefte zitten, je zal je slecht voelen, sub-optimaal, oud en krakkemikkerig…. En waarschijnlijk een Big Pharma abonnementje hebben.

Het promoten van ‘calorie in en calorie uit’ als gezond, promoot in mijn ogen meer ongezondheid en draagt niks bij aan deze crisis.

 

Wat dan wel?

Waardering, verbazing en onder de indruk zijn van hoe bizar het is dat je een ecosysteem bestuurt. En dat je dankzij dit ecosysteem het leven mag proeven, voelen en ervaren. Hoe beter je voor dit ecosysteem zorgt, des te hoger is je levenskwaliteit.

Voeding is meer dan een energiebron, het bevat informatie over de leefomgeving. Geef je de genen het idee dat je in een toxische leefomgeving woont met kunstmatige en toxische etenswaren, zal je inmiddels ervaren hebben hoe dat voelt.

Geef je je genen informatie met voedingsmiddelen dat je in een veilige, rijke en gezonde leefomgeving woont met voeding die vol zit met nutriënten en je elimineert de toxine overload, dan zul je ervaren hoe fucking bizar je eigen ecosysteem is, maar vooral: hoe adaptief.

Dat wil zeggen dat je lichaam weer kan genezen, beter worden of je levenskwaliteit verhogen. Daarvoor moeten we anders naar eten gaan kijken.

Ik ben nu bijvoorbeeld het controversiële ‘carnivoor’ dieet aan het testen. Wat je er ook van vindt, ik krijg nu alleen maar producten binnen boordevol nutriënten en geen kunstmatige of chemische toxines. Ook hier geldt: de informatie van dierlijke producten is afhankelijk van de levenskwaliteit en leefomgeving van een dier.

Als ik dit dieet zou testen met alleen maar dierlijke producten uit de supermarkt, dan zou ik weinig nutriënten binnen krijgen en weer een overload aan toxines eten.

Anyway, het moest me toch even van het hart. 

Mocht ik je nu overrompeld hebben met wanhoop; maar wat dan wel?

Wat dan wel is ook grotendeels afhankelijk van je huidige status. Hoe sta je er intern voor? Is je detoxificatie goed? Is je metabolisme gezond? Heb je al een lekkende darm? Heb je al overbelast immuunsysteem? Heb je al een disbalans in hormonen en neurotransmitters? Etc..

De een gaat slecht op bepaalde voeding en de ander juist weer goed… daarom kun je met het blind af gaan op een ‘calorieën behoefte’ ook nooit gericht klachten verhelpen. Je kunt wel minder eten, maar daar los je bijna nooit wat mee op als je bovenstaande al in de war is.

 

Nieuwe Epigenetica Ronde

 Dit programma kan je hierbij helpen. Het is geen quickfix, maar wel een handvat voor de rest van je leven. Na dit programma weet je voor de rest van je leven hoe je controle kunt nemen over je eigen ecosysteem.

We behandelen alle invloeden op onze gezondheid. Van darmen tot de mind, van immuunsysteem tot zelfherstellend vermogen. Alles waar jij de controle over kunt nemen en invloed kunt uitoefenen op een positieve uitkomst.

Je kunt je aanmelden via deze link:

 

 

Meer leren over hoe je je gezondheid kunt optimaliseren?

In onze gratis community vind je mini-programma's en kun je je verbinden met gelijkgestemden. Stel je vragen en deel je ervaringen. Samen groeien op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak.

Word gratis lid van onze community