Gratis Community

Het emotionele aspect van je ziekteproces

emoties plant based healing Jan 29, 2022
Het emotionele aspect van je ziekteproces

Ziek zijn is in een emotioneel proces. De maatschappij heeft soms de vrij obsessieve neiging om alles op te delen in hokjes. Dat merk je enorm als je met de gezondheidszorg te maken krijgt. Alles wordt geclassificeerd, en vrijwel elk orgaan heeft zijn eigen specialist. Maar nog meer hermetisch afgescheiden zijn de fysieke en lichamelijke diagnoses.

Fysiek en emotioneel beïnvloeden elkaar

Je fysieke lichaam en je emotionele gesteldheid zijn in praktijk vrijwel onmogelijk van elkaar te scheiden. Zo zal iemand met veel pijn waarschijnlijk ook vaker somber zijn. En iemand met depressie en angst makkelijker last hebben van buikpijn. Het één heeft invloed op het ander. 

Dit is ook iets wat duidelijk wordt als je jezelf probeert te genezen van een (chronische) aandoening. Vaak ga je heel lichamelijk en praktisch aan de slag (door te sporten en je dieet om te gooien), maar doordat je dingen losmaakt komen er vaak ook ineens een hoop emoties om te hoek kijken. Zolang je in de overlevingsstand staat is er namelijk weinig tijd om te voelen, vaak pas als je tot rust komt, dienen deze gevoelens zich in vol ornaat aan.

Bestaat ziek zijn zonder emoties?

Ziekte komt in mijn ervaring nooit zonder een berg emoties. Denk aan schuldgevoel omdat je zorg nodig hebt van anderen, frustratie omdat je niet begrepen wordt of van arts naar arts gestuurd wordt zonder echte antwoorden en oplossingen. Ook kan je angstig zijn, omdat je het vertrouwen in je lichaam hebt verloren of omdat familie en vrienden je niet snappen. "Je ziet er toch gewoon goed uit?". Verdriet zal ook vaak aanwezig zijn, omdat je niet kunt doen wat je wil doen of gemis en rouw ervaart van wat had kunnen zijn..

Vooral als je beter aan het worden bent, is er vaak ineens meer ruimte om al deze onderliggende emoties te voelen. Daarbij hebben de meeste mensen, zeker die al langer kampen met ziekte, vaak een hoop meegemaakt en lopen ze meestal rond met trauma. Maar met de opsomming hierboven moge duidelijk zijn dat ziekte op zichzelf vaak al een ingrijpende aangelegenheid is. 

Gezondheid vereist emotioneel welzijn

Het is daarom dat ik vaak aanraad om, als je gaat werken aan je gezondheid, ook echt oog te hebben voor je emotionele/spirituele welzijn. Het beste wat je vaak kan doen voor jezelf is vragen om hulp. Je hoeft het echt niet alleen te doen! Vind een goede vriend, een fijne community, of een coach waar je het goed mee kan vinden. Zorg dat je je veilig voelt en dat het mensen zijn die jou begrijpen, en liefdevol ondersteunen. Verder kan je kijken naar technieken als EFT (emotional freedom technique) en TRE (tension release exercises) om je te ondersteunen in jou proces.

Ik weet hoe het is om het vertrouwen in je lichaam te verliezen. Ik weet hoe het is om relaties stuk te zien lopen omdat je niet mee kan komen. Ik weet hoe het is als je je dromen moet laten schieten omdat ze onhaalbaar zijn op dat moment, en ik weet wat het is om te leven met zoveel verdriet en pijn dat je het gevoel hebt dat je het bijna niet meer kan dragen. Maar ik weet dus ook, als geen ander, dat je daar je weg weer uit kan vinden. 

Jij kan dit ook! 

Wel moet ik om eerlijk te zijn, zeggen dat ik  het niet alleen heb gedaan. Dat hoef jij ook zeker niet te doen. Jij hebt dit tot nu toe al gedaan door elke dag opnieuw weer wakker te worden en elke dag opnieuw te overwinnen. 

En nu, lieve jij, zeg ik tegen je, mocht je dit nog niet weten: ook jij verdient het om dit samen te doen. Daarom verwelkomen we je met alle liefde binnen de Plant Based Healing Groep. Laat me via de reacties weten als je vragen of opmerkingen hebt. 

Liefs, 

Dimphy @readytoliveoutloud

Meer leren over hoe je je gezondheid kunt optimaliseren?

In onze gratis community vind je mini-programma's en kun je je verbinden met gelijkgestemden. Stel je vragen en deel je ervaringen. Samen groeien op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak.

Word gratis lid van onze community