Gratis Community

Je immuunsysteem als dirigent van jouw ecosysteem

microbioom Feb 14, 2022

Het gaat inmiddels al anderhalf jaar non-stop over het immuunsysteem en alles wat we eraan kunnen doen om de werking hiervan te verbeteren. Uiteraard zowel natuurlijk als helaas ook via kunstmatig wegen. Wat me opvalt is dat we anno 2021 nog steeds naar het immuunsysteem kijken vanuit een bepaald ouderwets angst perspectief. Vandaar dat het me een goed idee lijkt om een keer een ander perspectief te belichten.

Immuunsysteem als 'inwendig leger'

Tijdens mijn studie (Geneeskunde en Biomedical Sciences) leerde ik dat ons immuunsysteem in de meeste gevallen dag en nacht klaar staat om ons te beschermen tegen al het 'kwaad' dat op de loer ligt. Vaak krijgen we te horen dat ons immuunsysteem als een soort inwendig leger werkt, dat met harde hand afrekent met potentiële ziekteverwekkers en indringers wanneer ze hun weg naar ons lichaam vinden.

Hoe meer ik me na mijn studies nog in dit systeem verdiepte, hoe sterker ik tot de conclusie kwam dat dit beeld van een 'inwendig leger' een veel te agressieve kijk is op hoe het immuunsysteem daadwerkelijk werkt.

Wij tegen de rest?

We zijn al snel geneigd vanuit een 'ik/wij' vs. 'zij' perspectief te denken; een perspectief van schaarste en angst...

Er lijkt altijd wel iets te zijn dat onze welvaart, veiligheid, comfort of gezondheid bedreigt. Met betrekking tot dit laatste wijzen we sinds jaar en dag al snel naar micro-organismen, zoals bacterien, schimmels, parasieten en virussen. 

Hier hadden ze in de middeleeuwen al een handje van, maar later in de 19de eeuw deden figuren als Louis Pasteur (bekend van het pasteuriseren) en Robert Koch (bekend van onderzoek naar tuberculose en cholera) hier nog een schepje bovenop. 

 

"Micro-organismen zijn opportunistische vijanden die je maar al te graag van je gezondheid komen beroven wanneer ze de kans krijgen. Gelukkig hebben we een immuunsysteem dat ons beschermt en moeten we dit systeem in zijn strijd ondersteunen met medicatie en preventieve behandelingen zoals vaccinaties."

 

Maar wat als je dit perspectief van schaarste en angst plaats laat maken voor de overtuiging van een natuurlijke omgeving van overvloed en verbinding?

We zijn niets zonder micro-organismen

We weten inmiddels al lang dat we voor minstens 10 x zo veel uit microflora bestaan dan uit menselijke cellen. Zelfs in onze menselijke cellen zijn restanten van geevolueerde bacteriën te vinden (onze mitochondria bijvoorbeeld, zijn zeer waarschijnlijk afstammelingen van bacteriën die ooit besloten een andere cel in te kruipen om samen in symbiose verder te gaan).

Ook weten we dat we deze micro-organismen keihard nodig hebben om lichamelijk en mentaal te functioneren. Verstoring in ons microbioom wordt steeds sterker in verband gebracht met zo'n beetje alle moderne veelvoorkomende aandoeningen. Denk aan:

  • Kanker
  • Autisme
  • Parkinson
  • Astma/allergieën
  • Auto-immuun aandoeningen
  • Alzheimer


Zelfs diabetes wordt sterk gelinkt aan een verstoring in je darmmicrobioom en kan op korte termijn al verholpen worden door veranderingen in je microflora!

Waarom geweld tegen micro organismen?

Als we inderdaad zo extreem afhankelijk zijn van al deze verschillende microscopische levensvormen, waarom zou er dan er dan ooit een agressief systeem zijn opgericht om deze buiten de deur te houden? Dit klinkt alleen logisch vanuit een angst en schaarste perspectief, maar vanuit het beeld dat we in overvloed en verbinding deel uitmaken van een gigantisch levend en symbiotisch ecosysteem raakt dit kant nog wal.

Ons immuunsysteem als aanstuurder van symbiose

Ik hoorde laatst iemand een vergelijking maken die enorm met me resoneerde. Hij stelde ons immuunsysteem voor als een dirigent van een symfonie in plaats van de generaal van een streng leger.

Deze dirigent begeleidt de talloze instrumenten van je lichaam om zo het mooist mogelijke stuk op te voeren. Hiervoor staat communicatie centraal.

Als dirigent communiceert je immuunsysteem constant met de verschillende micro-organismen die je lichaam binnenkomen, er verblijven en het weer verlaten. Hierbij neemt het alle informatie mee die het doorgespeeld krijgt vanuit je zenuwstelsel, alle directe informatie vanuit je externe omgeving, je hormonale schommelingen en zelfs je gedachten en emoties.

Je bent een symbiotisch ecosysteem

Op deze manier probeert je immuunsysteem orde te scheppen binnen de dynamische symbiose die aan de basis ligt van het ecosysteem waaruit jij bestaat. Raakt je ecosysteem tijdelijk uit balans door vormen van stress, schade of bepaalde gebeurtenissen, dan moet het soms hard ingrijpen, maar altijd met de intentie om een gebalanceerde symbiose te herstellen en altijd vanuit het perspectief van verbinding en overvloed.

Hoe meer we de intelligentie en wijsheid van deze dirigent ondermijnen, hoe slechter de symfonie zal klinken.

Hoe meer we terugkeren naar een situatie waarbij we op kunnen gaan in de talloze symbiotische ecosystemen om ons heen, hoe meer we deze dirigent tegemoet komen om de meest vlekkeloze stukken neer te zetten.

Meer leren over hoe je je gezondheid kunt optimaliseren?

In onze gratis community vind je mini-programma's en kun je je verbinden met gelijkgestemden. Stel je vragen en deel je ervaringen. Samen groeien op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak.

Word gratis lid van onze community