Gratis Community

Voeding werkt volgens exact dezelfde mechanismen als medicatie

voeding Feb 14, 2022

Voeding als medicijn is een quote die je steeds vaker terug ziet komen. Meestal moeten quotes het meer van hun gevatheid of ‘catchiness’ hebben dan dat ze ook daadwerkelijk wetenschappelijk hard te maken zijn, maar deze is daar een absolute uitzondering op.

Onze ‘Vader van de Geneeskunde’ Hippocrates zou in zijn tijd (ongeveer 400 jaar v. Chr.) al de volgende woorden hebben gesproken:

“Let food be thy medicine and medicine thy food”.

Al lijkt er aan de hand van aanvullend onderzoek geen direct bewijs te zijn dat hij dit écht gezegd heeft. Gelukkig doet dit aan de boodschap zelf niks af, want voeding werkt qua mechanismen écht hetzelfde als geneeskundige medicatie. Sterker nog, er zijn een flink aantal redenen waarom je liever op de kracht van een consistent dieet vertrouwt dan op een dosering van welke medicatie dan ook.

Laten we eens kijken!

De definitie van ziekte

Voordat we écht beginnen is het belangrijk om eerst het een en ander te definiëren. Medicatie wordt natuurlijk het liefst alleen gebruikt in het geval van ziekte, maar wat is ‘ziekte’ dan precies? Er zijn talloze aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, asthma, diabetes, MS en Parkinson. Ondanks dat de onderliggende mechanismen van deze ziekten en aandoeningen uiteen lopen, hebben ze allemaal één ding gemeen: Ze zijn het gevolg van een disbalans.

Disbalans kan voortkomen uit verstoring van één enkel proces op celniveau. Ook kunnen er verschillende processen verstoord raken die samen een vicieuze cirkel vormen. Wat er ook aan de basis staat van ziekte, het komt er altijd op neer dat ziekte en bijbehorende symptomen een uiting zijn van deze verstoringen en disbalans.

Kanker Cel Metabolisme

Dit is een overzicht van een verstoorde processen in een kankercellen. Puur om aan te geven van hoeveel complexe interacties onze gezondheid (of ongezondheid) wel niet afhankelijk is.1

De overeenkomsten tussen voeding en medicatie

Moderne medicatie lijkt af en toe wel de regelrechte magie van de westerse wereld. Hoe kan zo een klein pilletje, poedertje of spuitje zo een groot effect hebben op je lichamelijke of geestelijke gesteldheid? Omdat onze kennis over ziekten en aandoeningen alsmaar groter wordt, kunnen we ook de bijbehorende medicijnen steeds nauwkeuriger ontwerpen.

De kracht van medicatie zit hem in het feit dat het vaak om een (relatief) hoge dosering van 1 enkel stofje of molecuul gaat. Het voordeel van het gebruik van 1 stofje is dat wetenschappers deze zo kunnen ontwikkelen dat het ook precies inwerkt op het proces dat uit balans is. Hierdoor kun je super specifiek ingrijpen op het verstoorde proces, waardoor je het weer terug in balans kunt brengen.

Nadelen van medicatie

Hoe specifiek en accuraat moderne medicatie ook is, er treedt bijna altijd een vorm van nevenschade op. Het gaat namelijk om extreem hoge doseringen (die je in de natuur überhaupt al niet zou tegenkomen). Bovendien zijn de meeste medicijnen nooit 100% specifiek, dus beïnvloeden ze ook processen waar eigenlijk niks aan veranderd hoeft te worden. Hierdoor treden er de gevreesde bijwerkingen op.

Medicatie is dus eigenlijk een laatste redmiddel, terwijl het veel effectiever en veiliger zou zijn om te zorgen dat je in eerste instantie niet eens zo ver zou laten komen. Dan heb je in ieder geval ook niet zo een grote dosering van een bepaalde kunstmatige stof nodig om alles weer recht te trekken.

Hierbij moet ik natuurlijk vermelden dat niet alle ziekten en aandoeningen te voorkomen zijn, maar in praktijk zijn dit er waarschijnlijk veel meer dan dat we nu durven dromen. Voeding speelt hier een absolute hoofdrol in.

De kracht van voeding als medicijn

Laat ik beginnen te zeggen dat jouw dagelijkse voeding (bijna) alles heeft, wat medicatie ook heeft! Kijk maar:

 • Lycopeen uit tomaten voorkomt bepaalde kankersoorten, zoals prostaatkanker.
 • Allicine in knoflook heeft antibiotische werkingen.
 • Resveratrol in rode druiven en blauwe bessen werkt bloeddrukverlagend.
 • Quercetine in broccoli werkt ontstekingsremmend.

overeenkomsten tussen voeding en medicatie

Zo bevat bijna elke natuurlijke voedingsbron tientallen van dit soort actieve stoffen die ergens in jouw lichaam ingrijpen op een bepaald cellulair proces.

Het verschil met moderne medicatie zit hem alleen in de dosering en de specificiteit.

Waar medicatie bestaat uit een hele hoge dosering van 1 enkele stof of molecuul, bestaat voeding uit relatief lage doseringen van een hele grote variatie aan werkzame stoffen.

Door dit verschil in dosering is voeding dus veel minder geschikt om in te zetten in acute situaties, wanneer je al ver uit balans bent. Aan de andere kant is voeding juist super effectief om te voorkomen dat je überhaupt uit balans raakt!

Effecten van voeding en medicatie op ziekte

Preventie valt of staat met consistentie

Je kunt het dus zo zien.

Als je zorgt dat je elke dag bijvoorbeeld 3 maaltijden eet die bestaan uit iets puurs, levends, organisch, biologisch, onbewerkts of plantaardigs (iets met veel verschillende actieve componenten), dan heb je aan het einde van de dag al snel:

 • Iets binnen gekregen tegen hoge bloeddruk
 • Iets binnen gekregen tegen kanker
 • Iets binnen gekregen voor een sterker hart
 • Iets binnen gekregen voor gezonde hersenen
 • Iets binnen gekregen tegen welke ziekte waar je dan ook maar ‘aanleg’ voor zou hebben of waar je bang voor hoeft te zijn.

Omdat we het nog steeds over lage doseringen hebben, klopt het dat je 1 dag gezond eten nog lang niet gelijk kunt stellen aan de effectiviteit van medicatie. Maar:

 1. Zolang je niet ziek bent, zijn hoge doseringen nergens voor nodig. Je bent eenmaal in balans, dus is ‘onderhoud’ voldoende.
 2. Je laat het natuurlijk niet bij die ene dag gezond eten. De kracht van voeding als medicijn zit hem in consistentie. Dus gedurende de rest van de week maak je gebruik van andere voedingsmiddelen met andere samenstellingen, waardoor je steeds andere processen aanspreekt en daardoor het complete geheel in het gareel houdt.

Variatie in soort en consistentie in kwaliteit zijn dus de sleutelbegrippen als je voeding daadwerkelijk als je medicijn wil laten werken.

Wil je meer weten over voeding als medicijn?

Voeding als medicijn (en leefstijl op zich) is één van de rode draden door onze werkwijze.

Bekijk ons Ebook als je vrijblijvend wilt leren over de mogelijkheden van voeding.

Ebook: Waarom de ‘hoeveelheid’ niet leidend is naar een gezond gewicht, meer energie of vitaal ouder worden. >>>>

Laat me weten wat je van dit artikel vond. Je kunt simpelweg een reactie achter laten. Ook kun je me altijd contacten via social media, dan spreek ik je daar!

Bronnen:

 1. RALPH J. DEBERARDINIS, NAVDEEP S. CHANDEL. Fundamentals of cancer metabolism, SCIENCE ADVANCES.  : E1600200

Meer leren over hoe je je gezondheid kunt optimaliseren?

In onze gratis community vind je mini-programma's en kun je je verbinden met gelijkgestemden. Stel je vragen en deel je ervaringen. Samen groeien op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak.

Word gratis lid van onze community