Elke moeder heeft wel van deze vitamine gehoord, want dat is het eerste wat je krijgt te horen als je zwanger bent; je moet foliumzuur bij slikken.
Deze specialisten vergeten er echter één belangrijk detail bij te vermelden, namelijk: Folaat en foliumzuur zijn twee verschillende vormen van vitamine B11, maar zijn niet hetzelfde. Het is belangrijk om het verschil te kennen, want de twee vormen hebben niet hetzelfde effect op de gezondheid.
Vitamine B11 is een essentiële voedingsstof die van nature voorkomt als ‘folaat’. Folaat dient veel belangrijke functies in het lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de celgroei en bij het formeren van DNA. Daarom wordt dit direct aangeraden bij zwangere vrouwen, omdat baby’s in een rap tempo cellen en DNA formeren.
Het is jammer dat je eerst zwanger moet raken om het belang van folaat in te zien voor je kind, maar je vernieuwd zelf ook elke dag je cellen. Het is dus niet alleen belangrijk tijdens je zwangerschap, maar voor iedereen, voor altijd, want:
Deze vitamine is cruciaal voor het methylerings proces.
Ons lichaam verricht elk moment van ons leven meer dan een miljard methyleringsprocessen uit. Meer dan enige andere molecuul, zijn methylgroepen betrokken bij het gezond functioneren van alle levensprocessen in ons lichaam.
Een gebrek aan methylgroepen voor methylering betekent dat chronische degeneratieve ziekten kunnen ontwikkelingen, of problemen kunnen ontstaan met auto-immuunreacties, disbalansen in hormonale processen en neurotransmitters.
Eigenlijk kun je stellen dat gezonde methyleringsprocessen synoniem zijn aan een goede gezondheid en een onvermogen om te methyleren is synoniem aan het optreden van symptomen van slechte gezondheid.
Voor veel mensen betekent het verbeteren van methylering nieuwe hoop bij depressie, angst, autisme, en de ontelbare symptomen die ontstaan door blootstelling aan toxines uit de omgeving, die de mogelijkheid van het lichaam om tot optimale genetische expressie te komen, verstoren.
Methylgroepen zijn de aan- en uitknoppen van de celactiviteit, schakel een genetische expressie aan, een enzymreactie uit, zet serotonine aan (en voel je goed), zet melatonine aan (en slaap), zet waandenkbeelden uit, zet de ontgifting van een fenol aan (en stop een voedselallergie), zet neurotransmitters aan (en voorkom depressie), zet neurotransmitters uit (en vermijd gevoelens van angstige opgewondenheid), zet het mechanisme tot weefselherstel aan (en genees), zet de stressrespons uit voordat die gezonde cellen beschadigt.
Vitamine B
Vitamine B speelt een cruciale rol bij dit proces. Met name vitamine B2, B6, B11 en B12.
Folaat en foliumzuur zijn verschillende vormen van vitamine B11. Hoewel er een duidelijk verschil tussen de twee bestaat, worden de namen vaak door elkaar gebruikt. Het is belangrijk om het verschil te kennen, want de twee vormen hebben niet hetzelfde effect op onze gezondheid.
Foliumzuur is een synthetische stof, die kunstmatig wordt gemaakt. Foliumzuur wordt het meest gebruikt én voorgeschreven in supplementen en toegevoegd aan producten.
Er werd lang aangenomen door wetenschappers dat foliumzuur ook makkelijk opneembaar was door het lichaam, maar nieuw onderzoek laat zien dat het juist vaker niet in zijn geheel opgenomen kan worden.
Onderzoekers zagen dat steeds grotere hoeveelheden ongemetaboliseerd foliumzuur achterbleef in het bloed en de receptoren blokkeerden, waardoor de natuurlijke folaat juist niet opgenomen kan worden.
Als de synthetische vorm niet opgenomen kan worden, maar ook nog eens de toegang blokkeert van de natuurlijke vorm, dan brengt dit je methylering in gevaar.
Een laag folaatniveau hangt samen met een verhoogd risico op verschillende klachten en op den duur ernstige aandoeningen, waaronder:
- Verhoogd risico op hartziektes en beroertes
- Geboorteafwijkingen: Een laag folaatgehalte bij zwangere vrouwen staat in verband met geboorteafwijkingen, zoals neurale-buisdefecten.
- Verhoogde kans op kanker
Daarom wordt suppletie met vitamine B11 veel aangeraden. Deze voedingsstof wordt in veel producten toegevoegd en zelfs verplicht toegevoegd aan voeding in landen zoals de VS, Canada en Chili. Het probleem is echter dat de supplementen en de verrijkte voeding meestal de synthetische vorm foliumzuur bevatten, niet folaat.
Foliumzuur wordt veel toegevoegd aan bewerkte producten zoals;
- Zwaar bewerkt brood
- Cereals en muesli
- Bloem producten
- Pasta’s
- Rijst
- En andere zwaar bewerkte graan producten.
Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘folium’, dat blad betekent. Bladgroenten zijn daarom ook de beste bronnen van folaat uit voeding.
Natuurlijke bronnen van folaat willen we juist toevoegen aan onze voeding; - Asperges - Avocado - Spruitjes - Spinazi - Sla en andere groene bladgroenten
- Lever - Peulvruchten
- Broccoli - Zonnebloempitten
In tegenstelling tot folaat, wordt het grootste deel van foliumzuur niet omgezet in de actieve vorm van vitamine B11, 5-MTHF.
Zelfs een kleine dosis, zoals 200-400 mcg per dag, wordt niet altijd volledig omgezet voordat de volgende dosis wordt genomen. Dit probleem wordt groter als je verrijkte voeding eet en tegelijk foliumzuur supplementen gebruikt. Dit stapelt het ongemetaboliseerde foliumzuur op.
Hoge concentraties aan ongemetaboliseerde foliumzuur wordt in verband gebracht met vele gezondheidsklachten.
• Vertraagde schildklier
• Angstig
• Onzeker, weinig zelfvertrouwen
• Brainfog (hersenmist)
• Gevoelig voor chemicaliën in producten
• Depressie
• Snel geïrriteerd
• Allergieën (eventueel seizoensgebonden)
• Huidreacties (eczeem, puisten of jeuk)
• Autisme
• Fobieën of dwangstoornis
• Hitte intolerantie
• Hyperactief
• Overgewicht (obesitas)
• Overmatig zweten
• Slechte ontgifting
• Lang spierpijn
• Stijfheid in gewrichten
Ondanks dat veel dokters of andere professionals vitamine B9/foliumzuur voorschrijven, en vooral aan zwangere vrouwen, is het wat ons betreft een no go en zou je altijd voor de bio actieve methylfolaat moeten gaan!
Zie hieronder een voorbeeld van foliumzuur van de Kruidvat. Naast dat er dus de synthetische vorm van foliumzuur in zit, geeft de waarschuwende tekst al aan dat het niet gebruikt mag worden voor kinderen jonger dan 15 jaar. Maar dat kindje wat in de buik groeit, is zeker jonger dan 15 jaar.
Folaat is essentieel voor verschillende groeiprocessen, waaronder zoals bovenstaand beschreven de methylering, maar ook het repareren van DNA schade en de aanmaak van neurotransmitters.
Preklinische studies laten zien dat foliumzuur afhankelijk van het geslacht verschillende effecten heeft op de DNA-methylatie en hersenontwikkeling. Wetenschappelijke aanbevolen doseringen voor folaat zijn 400-1000mcg per dag om ongunstige effecten van een tekort of overschot te voorkomen.
De kans op geboorteafwijkingen kunnen verkleind worden door het slikken van actief foliumzuur tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. De natuurlijke vorm van foliumzuur is folaat (5-MTHF), het liefst quatrefolic. Kies voor een supplement waarop de volgende termen staan: folaat, folate, 5-methyl-tetrahydrofolate, L-methylfolaat, 5-MTHF of Metfolin.
Lees daarom heel goed wat er op de achterkant van het potje staat, want we willen namelijk niet 'gewoon' foliumzuur binnen krijgen. Na de eerste 3 maanden van de zwangerschap is folaat nog staat van groot belang (+ B12) aangezien de celdeling van je kindje dan nog steeds door gaat.
Wij zijn voorstander van nutriënten uit voeding halen en niet direct naar supplementen grijpen, maar mocht je je in bovenstaande klachten kunnen vinden, dan kun je onderstaande kortinscodes gebruiken voor goede supplementen:
IKI10 bij Vitakruid: https://www.vitakruid.nl/products/actief-foliumzuur-400-mcg
JORN10 bij Noordcode: https://www.noordcode.com/nl/master-formula.html
JORN10 bij Nordic Kings Orgaansupplementen: https://nordickings.se/en/produkt/grass-fed-organic-beef-liver/
Epigenetica Blueprint
Ben je soms het spoor bijster? Weet je niet meer waar je goed aan doet of moet beginnen? Dan is de Epigenetica Blueprint wellicht interessant voor jou. Daarin leer je stap voor stap hoe je jezelf en je gezondheid kunt optimaliseren.
Epigenetica betekent letterlijk; je genen anticiperen op de leefomgeving, dus alles wat je doet, ademt, eet, drinkt en denkt heeft invloed op je gen expressie. Door je bewust te worden hoe je zelf invloed hebt op de uitkomst, kun je zelf het heft in eigen handen nemen. Hierdoor hoef je nooit meer verdwaald te raken in de jungle van gezondheids advies.
Je kunt meer informatie vinden op: www.ikiguides.nl/epigenetica
Comentarios