top of page

Waarom Epigenetica de rode draad is door ons bedrijf

Laten we beginnen met een dagelijkse waarheid: vraag tien mensen naar het gezondste dieet ter wereld en je krijgt tien verschillende antwoorden.Waarschijnlijk allemaal voorzien van een charmant verkooppraatje of, als je pech hebt, met bijgevoegde kleurrijke smoothie recepten of anti post. We willen allemaal wel íets veranderen aan hoe we eruitzien of voelen. Zou het niet geweldig zijn als je je eten kon inzetten als een soort lichaams-upgrade-knop?


Het wonder van genetica Stel je voor dat elke verbetering die je ooit voor je lichaam of gezondheid wilde, voortkwam uit het optimaliseren van je genen. Ja, die saaie wetenschapsterm uit je middelbare schooltijd. Je genen, die kleine wonderen, regelen alles in je cellen en chatten voortdurend met andere genen door je hele lichaam. WhatsApp voor cellen, als je het zo wilt noemen.


En droom even verder: Wat als je je genen kon herontwerpen? Misschien wil je gewoon een kleine upgrade: een strakker lijf, een betere gezondheid, meer atletisch lichaam, een zonniger humeur of wel meer vermogen om te leren.


Wanneer je begint na te denken over wat je zou betalen om dit allemaal in supplementvorm te kunnen kopen, besef je dat de grootste schat op aarde een set gezonde genen is. De lucky bastards die perfecte genen erven, worden gezien als "genetische jackpotwinnaars".


Ze genieten en profiteren van hun uiterlijke schoonheden, gezondheid, intelligentie en fysiek sterke lichaam. Maar hé, zelfs met geweldige genen moet je er nog wel wat voor doen!


Het misverstand rondom genetische loterij Vroeger dachten de knappe koppen uit de medische wereld dat sommigen van ons mooi en getalenteerd werden, terwijl anderen dat niet deden omdat Moeder Natuur ergens een foutje had gemaakt.


Soort van een ‘oeps foutje’ moment tijdens het DNA-kopieerproces. De biotech-wonderkinderen dachten dat als ze die genetische 'oepsies' konden oplossen, ze de genetische loterij konden "manipuleren". En in 2000 dachten ze dat ze de sleutel hadden gevonden.


Iedereen wachtte vol spanning op deze technologische doorbraak. We hoopten allemaal dat dit de oplossing was voor ziektes, kale plekken en alle andere ongewenste genetische cadeautjes. Ik herinner me nog dat ik documentaires en boeken las over baby's met designer genen en elimineren van ziektes.


Maar terwijl sommigen onze genen beschreven als vaste datablokken, had een nieuw wetenschapsveld, genaamd epigenetica, al aangetoond dat deze aanname fout was. Epigenetica laat ons zien dat onze genen eigenlijk een beetje zoals wij zijn: dynamisch, lerend en constant aan het veranderen. Als je dus een bril nodig hebt of sneller oud wordt dan je zou willen, kan het heel goed zijn dat je genen prima in orde zijn, maar dat ze zijn gaan 'disfunctioneren'.


Soms kan dit onbewust je eigen schuld zijn, simpelweg omdat je het niet wist, maar wel te maken heeft met de manier waarop jij leeft, denkt of eet.


Nu denk je misschien: "Wacht even, zijn genen niet die kleine dingen die bepalen of ik op mijn tante Truus lijk?" Klopt! Maar stel je voor dat je wat sleutelt aan die genen en voilà: een nieuwe jij, met betere gezondheid, een tof humeur, slim brein en misschien zelfs met het lichaam van een Griekse god.


Elke verbetering waar je van droomt, van een strakkere buik tot minder hoofdpijn, zou wel eens kunnen komen van het tweaken van die kleine genetische vriendjes in je cellen. Die zijn namelijk de dirigenten van het orkest dat 'jij' heet.


Van genetische vastlegging naar dynamische aanpassing

In de oude visie waren mutaties de schuld van alles, van platvoeten tot te korte benen. Daarom zeggen dokters dat sommige ziektes gewoon in de familie zitten. Maar epigenetica geeft ons een frisse kijk op de zaak. Bijna alles wat we doen, van het eten van een kroket tot het rennen van een marathon, kan onze genen raken. En die effecten? Die kunnen generaties lang blijven hangen


Velen zien het wellicht als doem en duisternis, maar het is juist iets positiefs. Eigenlijk zegt het ons dat we wel degelijk invloed hebben op onze genetische loterij. Simpel gezegd, genen zijn als een goed geoliede machine, totdat er zand in komt. Dat 'zand' kan komen door slechte lucht, stress of gewoon een dieet van patat en cola.


Het basale principe van de oude gedachte is dat we weinig of geen controle hebben. Maar epigenetica heeft een potentiële machine geïdentificeerd, waardoor we een andere visie krijgen op Moeder Natuur's meest fantastische molecuul.


Epigenetische onderzoekers bestuderen hoe onze eigen genen reageren op ons gedrag, en ze hebben ontdekt dat bijna alles wat we eten, denken, ademen, of doen direct of indirect onze genen kan beïnvloeden. Deze effecten worden doorgegeven aan de volgende generatie, waar ze kunnen worden versterkt.


In laboratoriumexperimenten hebben onderzoekers aangetoond dat door muizen verschillende mengsels van vitaminen te voeren, ze het volwassen gewicht en de vatbaarheid voor ziekten van de volgende generatie kunnen veranderen, en deze nieuwe ontwikkelingen kunnen vervolgens weer worden doorgegeven aan kleinkinderen. Interessant toch?


Niet alleen beïnvloedt wat we eten ons tot op genetisch niveau, onze lichamen zijn ook mede gevormd door het voedsel dat onze ouders en grootouders aten (of niet aten) generaties geleden.


Het bewijs: Onze genetische gezondheid in eigen handen Het bewijsmateriaal dat door duizenden epigenetische onderzoekers over de hele wereld is verzameld, suggereert dat de meeste medische problemen van mensen niet voortkomen uit geërfde mutaties, zoals eerder werd gedacht, maar eerder uit schadelijke omgevingsfactoren die goede genen dwingen slecht te gedragen door ze op het verkeerde moment aan of uit te zetten.


Daardoor kunnen genen die ooit gezond waren, op elk moment in ons leven, ziek beginnen te acteren. De omgevingsfactoren die bepalen hoe goed onze genen werken, variëren van minuut tot minuut, en elke cel van je reageert anders.


Hoewel sommige details voor altijd buiten het bereik van de wetenschap kunnen liggen, wellicht kan kunstmatige intelligentie ons daar in helpen, maar is de conclusie duidelijk: wij controleren de gezondheid van onze genen.


Het concept van genengezondheid is simpel: genen werken prima totdat ze worden verstoord. Externe krachten die de normale stroom van genetische functie verstoren, kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën: stressoren zoals bijv. gifstoffen in eten, lucht, cosmetica of EMF, gebrek aan zonlicht, weinig beweging, slecht slapen of chronische stress én voedings onevenwichtigheden, dus het verschil tussen een dieet met voeding of juist een gebrek aan voedingsstoffen.


Voedingsonevenwichtigheden zijn meestal te wijten aan tekorten, ontbrekende vitamines, mineralen, vetzuren of andere grondstoffen die nodig zijn voor onze cellen. Je hebt misschien niet altijd controle over de luchtkwaliteit die je inademt, de EMF in je omgeving, de hoeveelheid kunstlicht of de mogelijkheid om je baan op te zeggen om stress te verminderen. Maar je hebt wel controle over wat misschien wel de krachtigste klasse van gen-regulerende factoren is: voedsel.


Epigenetica: De sleutel tot je volledige potentieel

Epigenetica opent een wereld van mogelijkheden waarin we niet langer slechts toeschouwers zijn van onze eigen gezondheid, maar actieve deelnemers die een sturende rol kunnen spelen in hoe we ons voelen en hoe we eruitzien. We zijn er diep van overtuigd dat kennis over epigenetica een sleutel is tot het ontgrendelen van ons volledige potentieel.


Daarom zijn we gepassioneerd over het begeleiden van mensen op dit pad van ontdekking en zelfbekrachtiging. Onze retreat is ontworpen om je niet alleen te onderwijzen over de wetenschap achter epigenetica, maar ook om je de tools en technieken te geven om deze kennis toe te passen in je dagelijks leven. We nodigen je uit om samen met ons de regie over je gezondheid en welzijn te nemen, en de wonderen te ontdekken die epigenetica te bieden heeft.39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page